Indian Summer - The Doors

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2011/06/indian-summer-doors.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=yOKAQSGCm8Qendofvid [starttext]
Indian Summer is wat wij de nazomer, oudewijvenzomer of Sint-Michielszomer noemen. De periode van begin september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn.
De heropleving van de zomer is zo opmerkelijk dat de nazomerperiodes in verschillende landen eigen namen hebben gekregen.
In het Nederlands spreken we van oudewijvenzomer naar het voorbeeld van het Duitse Altweibersommer. Oorspronkelijk komt het begrip uit de Noordse of Germaanse mythologie, omdat men geloofde dat noodlotsgodinnen rond die periode levensdraden sponnen, waarvan men vreesden dat degene die ze per ongeluk doorbrak zijn einde was genaderd. Bij rustig nazomerweer zijn de lange draden geweven door de veldspinnen inderdaad een opmerkelijk en vaak voorkomend verschijnsel.

Verder wordt een zomerse periode rond 29 september ook Sint-Michielszomer genoemd.
Minder gebruikelijk zijn kranenzomer (begin oktober), Sint-Gummaruszomer (rond 11 oktober) en Sint-Maartenszomer (rond 11 november).
De Zweden noemen mooi nazomerweer Brittsommar, naar de heilige Brigitta (8 oktober).
In Tsjechië spreekt men van de Sint-Wenzelszomer (28 september). Engeland noemt het St. Luke's little summer (18 oktober), Frankrijk l'été de St. Dénis (vanaf 9 oktober) en Italië noemt warmte rond midden oktober de zomer van Theresia.
Duitsland kent naast de Altweibersommer (eind september) ook Allerheiligensommer (begin november) en in Rusland heeft men de babje ljeto, wat "vrouwenzomer" betekent, verwijzend naar lengte van een Russische zomer die maar zo kort is als het geluk dat een Russische vrouw in haar leven beschoren is.
En dan is er last but nog least de nazomer in het noorden van Noord-Amerika waar dit lied van The Doors naar verwijst en die bekend staat als de Indian summer of été indien.

Mijn persoonlijke interpretatie van deze nazomer bekijkt u door hier te klikken. 

[endtext]

3 opmerkingen:

mamirafenna zei

Wat is dit een prachtig nummer van The Doors... heb het nog nooit gehoord, maar ben er meteen weg van. Kom straks nog eens terug met mijn jongste zoon. Hij is een grote fan van The Doors en heeft er redelijk wat van liggen, maar dit....neen dat denk ik niet.
Dank je om dit onder mijn aandacht te brengen.

Anoniem zei

Leuk, interessant en muzikaal blogje. Het leukste eraan vind ik natuurlijk die Indian Summer die we hier in ons Belgiëlandje nu hebben. Ik geniet dubbel en dik , letterlijk en figuurlijk. Marijke

mamirafenna zei

En hierbij is mijn vermoeden bevestigd.... en is Bert een song van The Doors rijker.

Een reactie posten