Checkmate - Ballet van N. de Valois & A. Bliss

[postlink]https://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2012/07/checkmate-ballet-van-n-de-valois-bliss.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=vOxe8Xo15Kgendofvid [starttext]

Schaakmat

is een eenactersballet van choreografe Ninette de Valois en componist Arthur Bliss.Het idee kwam van Bliss en werd door de Valois gecreëerd voor het Vic Wells Ballet.Het werd voor het eerst opgevoerd op 15 juni 1937 in het Théâter des Champs-Élysées te Parijs.

Het wordt beschouwd als het meesterstuk van de Valois en één van de hoekstenen uit de Britse balletgeschiedenis. Dit werk staat nog regelmatig op de programmatie van het Britse Koninklijk Ballet en het Koninklijk Ballet van Birmingham.

Ninette de Valois brengt in haar choreografische creatie een gestileerde en dramatische oorlog van lust, intriges en verraad tot leven.

Het verhaal gaat over een galante rode Ridder die toegewijd is aan zijn koning maar uiteindelijk wordt verleid en vernietigd door de gemene zwarte koningin in dit allegorische verhaal over het schaakspel tussen liefde en dood. De rode Koning die hoewel hij op een gegeven moment aan de winnende hand lijkt, blijkt uiteindelijk weerloos wanneer de meedogenloze koningin het volle gewicht van haar wapens en vrouwelijkheid in de strijd werpt...

De video is een stukje uit de repetities van het Koninklijk Ballet van Birmingham met in de rol van Zwarte Koningin : Victoria Marr en Jonathan Payn als de Rode Koning. De regisseur/choreograaf van dienst is David Bintley die ooit zelf de rol van Rode Koning danste voor het Londens Koninklijk ballet en destijds nog gecoached werd in deze rol door Ninette de Valois zelf.


Checkmate

Ninette de Valois' choreography for Checkmate brings to life a dramatic and stylized war of lust, trickery and betrayal. A gallant Red Knight, devoted to his king, is seduced and destroyed by the ruthless Black Queen in this allegorical story of a game of chess between love and death. Left defenseless, the Red King is no match for the merciless Queen as she brings the full force of her weapons and her femininity to bear.

Brimming over with classic 1930s style, truly inventive choreography, a powerful score from Sir Arthur Bliss, composer of the BBC Proms television theme, and iconic designs by E. McKnight Kauffer, Checkmate prophetically anticipated the merciless savagery of World War II.
At nearly 75 years old, it is deservedly one of the earliest English ballets to still be in the repertory.
[endtext]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten