Bourree - Jethro Tull

[postlink]https://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2012/03/bourree-jethro-tull.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=ilthkJRmiLUendofvid [starttext]

Mocht u zich ooit afvragen waar het elektronische muziekje dat soms door de Colruyt galmt vandaan komt...

Het is de Bourree in E mineur, geschreven door J.S. Bach uit zijn suite voor luit BWV 996, die tegenwoordig vaak als examenstuk op het gitaarprogramma staat. Hier hoort u het echter op dwarsfluit, in de kerstversie van Jethro Tull Live te Montreux in 2003.

De bourree is een Franse traditionele dans.
Het woord bourree betekent, vrij vertaald, boertig. Vele bourrees hebben dan ook een nogal robuust en melodisch en ritmisch eenvoudig thema. De meeste bourrees worden in rijen van paren gedanst en de muziek is meestal in een tweekwarts- of driekwartsmaat. Bourrees in driekwartsmaat worden ook welmontagnardes genoemd.

Er bestaan in Frankrijk echter veel regionale variaties op de bourree. In bijvoorbeeld Auvergne zijn bourrees populair die door twee paren in een kruis worden gedanst.

De bourree was rond 1700 ook populair in landen buiten Frankrijk, zoals Nederland en Duitsland. Zo zijn er bourrees te vinden in Nederlandse muziekbundels uit die tijd zoals Oude en Nieuwe Hollantse Boerenlieties en Contredansen, en in de suitewerken van Johann Sebastian Bach.

De bourree is buiten Frankrijk tegenwoordig populair op folkbals in Nederland, België (zoals het Boombal) en Duitsland. [endtext]

4 opmerkingen:

svara zei

zo'n bekent muziekje....
dank je voor de info Dauw

simon korving zei

Wawawawawaanzinnig !!!!!! Heb gelijk de oude versie opgezocht.

Dwarsbongel zei

Jethro Tull - nostalgie, gezien vanuit de moderne trend van kruisbestuiving! Prachtig!

DagEnDauw zei

@Svara

Het genoegen is aan mijn kant.

@Simon

Die Ian Anderson is ongelooflijk hé?

@Dwarsbongel

Inderdaad een voortreffelijke interpretatie van Bach's bourree vind ik persoonlijk .

Een reactie posten