Bharatanatyam Performance - Savitha Sastry

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2011/12/bharatanatyam-performance-savitha.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=SgiLOzFQh14endofvid [starttext]

De Bharata natyam is een vorm van Indiase klassieke dans die van oorsprong uit het zuiden van India komt. De naam Bharata Natyam is afkomstig van BHAva (uitdrukking) + RAga (muziek) + TAla (ritme) + Natyam wat dans betekent in het tamil.
Bharata Natyam is meer dan 2000 jaar geleden ontstaan binnen de tempelmuren van Zuid-India. Beoefenaars en uitvoerders van deze danskunst waren de Devadasi 's : dienaressen en toegewijden van god. Door de jaren heen heeft deze dansuiting zich ontwikkeld en is uitgegroeid tot een danskunst die nu vele podia siert. Kenmerkend zijn hoofd-, oog-, en nekbewegingen, ritmisch voetenwerk, handgebaren en verhalende expressie.

Een typische voorstelling bevat doorgaans volgende onderdelen:

Ganapati Vandana: als begin een traditioneel gebed voor de god Ganesh die de obstakels uit de weg ruimt.
Alarippu: een presentatie van het tala (ritme), gevolgd door lettergrepen die de danseres zingt. Het gaat in feite om een aanroeping van de goden die de voorstelling zegenen. Deze dans stelt de opening voor: de houdingen en bewegingen zijn steeds complexer en stellen de ontluiking van een bloem voor.
Jatiswaram: een abstracte dans waarbij het ritme wordt gescandeerd door de tamboer. De danseres toont hier haar behendigheid met het voetenwerk en de bevalligheid van haar lichaam.

Shabdam: de dans wordt hier bijgestaan door een gedicht of een lied, met als thema de godsverering of de liefde. Terwijl de voordracht zich ontvouwd, is dit de eerste verhalende dans. Er wordt gebruik gemaakt van de expressiviteit van de dans.
Varnam: het centrale stuk van de voorstelling en tevens het langste deel, dat de meest complexe en moeilijke bewegingen laat zien. De houdingen van de handen en het lichaam vertellen een verhaal, meestal over de liefde en het verlangen.
Padam: dit is waarschijnlijk het meest lyrische deel, waar de danseres verschillende vormen van de liefde uitdrukt in de aanbidding van het hoogste wezen, de moederliefde of de liefde tussen minnaars, die eerst van elkaar gescheiden waren en nu weer verenigd zijn.
Tillana: het laatste deel is een abstracte dans, waar de virtuositeit van de muziek zich moet gaan meten met boeiende houdingen en voetenwerk van de danseres.
De voorstelling eindigt met de vertelling van enkele religieuze verzen.

Over Savitha Sastry 

Vanaf haar zesde volgde zij opleidingen bij de meest vooraanstaande leraren en kreeg zodoende deze traditionele Z-Indische danskunst sedert haar jeugd met de paplepel naar binnen. 
Momenteel is zij één van de pioniers in het combineren van nieuwe  choreografieën die gebruik makend van de vertelkunst en verhaallijnen van de  Bharata Natyam, de toeschouwer stap voor stap meeloodst in het begrijpen van deze eeuwenoude traditionele dansvorm.  Haar missie : deze traditie bij een groter publiek bekend maken zonder in te boeten aan de culturele en esthetische integriteit ervan. 
Meer info hierover kan u op haar site lezen :  http://www.savithasastry.com/ 

Hier ziet u  NINDASTUTHI - RAGAMALIKA, ADI TALAM

Compositie : Meera Nathan 
Zang : Hariprasad, 
Nattuvangam (cymbaalspel) : Haripadman. 
Choreografie : Savitha Sastry, 

In deze opvoering wordt de superioriteit van de kosmische danser, Lord Shiva t.o.v. zijn gemalin Shakti (die de vrouwelijke energie belichaamt) in vraag gesteld en wordt middels dans, de dynamische elegantie van de bharathanatyam belicht.
[endtext]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten