Nguqo Ngqothwane - Miriam Makeba

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2012/08/nguqo-ngqothwane-miriam-makeba.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=CsFbDJcOm0Yendofvid [starttext]

... The Clicksong

Dit nummer is een bruiloftslied gezongen in het Xhosa.
Xhosa wordt gesproken door een slordige 18 procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking wat ongeveer 7,9 miljoen mensen behelst. Het is de moedertaal van Nelson Mandela en van de huidige president Thabo Mbeki.

Tonen

Net zoals veel andere Bantoetalen is het Xhosa een toontaal, wat wil zeggen dat dezelfde combinatie van medeklinkers en klinkers een andere betekenis kan hebben al naar gelang de toon met een stijgende, vallende, hoge of lage intonatie wordt uitgesproken. Een van de meest opvallende kenmerken van deze taal zijn medeklinkers zoals bijvoorbeeld de Q of de X die "klikkend" uitgesproken worden.
Hierbij klokt of klikt de tong tegen het verhemelte, achterin de keel,  zodat de indruk ontstaat dat de woorden begeleid worden door handgeklap of het tegen elkaar tikken van ritmestokjes. Ook de C en de nG krijgen er zo 'n achterliggende klank bij, wat het Xhosa tot een uitzonderlijk ritmische spreektaal maakt.
In één van haar inleidingen zegt Makeba over dit nummer dat het lied gemakshalve de titel "The Click-song" meekreeg omdat de Xhosa-naam ervan, haast niet valt uit te spreken door ongeoefende Westerlingen, gezien de vele "Q"-'s en overige typische klanken in de originele titel. Maar mocht u er geen moeite mee hebben , dan volgt hier de tekst :
Let ook op het veranderlijke ritme dat het geheel nog ietsje spannender maakt ...

Nguqo Ngqothwane 

Igqira lendlela nguqo ngqothwane
Igqira lendlela nguqo ngqothwane
Sebeqabele gqi thapha bathi nguqo ngqothwane
Sebeqabele gqi thapha bathi nguqo ngqothwane
0[endtext]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten