Pygmalion - de integrale (Publiek domein-) film uit 1938

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2012/05/pygmalion-de-integrale-publiek-domein.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=tmdPj_XbF30endofvid [starttext]

In deze filmklassieker naar een toneelstuk uit 1912 van George Bernard Shaw bewerkt door Ian Dalrymple,  neemt de ambitieuze professor talen, Dr. Higgins, zijn snobistische vrienden, familie en kennissen in de maling met het eenvoudige bloemenmeisje Eliza Doolittle.

Afkomstig uit een Londense achterbuurt en aanvankelijk  sprekend met een verschrikkelijk Cockney-accent, leert zij zich, onder zijn instructies, te gedragen als een "lady". Hij prent haar de gedragsregels van de  "high society" in het hoofd en drilt haar met uitspraak- en taallessen, zodat iedereen uit die 'hogere' kringen haar voor een prinses gaat aanzien.

De film werd genomineerd voor 'best film academy award' en won die voor 'best screenplay'.
Pygmalion kende echter vooral succes en ging daarbij met 8 Oscars en 3 golden globes aan de haal  als remake uit 1964, geregisseerd door George Cukor, naar het script van de gelijknamige musical "My Fair Lady"  met in de hoofdrollen, Audrey Hepburn en Rex Harrison.


*[endtext]

2 opmerkingen:

NL Domein zei

dit is geweldig om te lezen over het verleden "Pygmalion - de integrale (Publiek domein-) film uit 1938" ik waardeer dit bericht.

DagEnDauw zei

@NL Domein
Leuk te vernemen dat je genoten hebt.
Dank je voor jouw reactie.

Een reactie posten