Interview met Terry Riley

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2012/01/interview-met-terry-riley.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=kuybjup0BLYendofvid [starttext]


Eind jaren zestig, begin jaren zeventig begonnen de componisten Philip Glass en Steve Reich – toen nog vaak zij aan zij opererend - naam te maken met hun versie van wat dankzij componist Michael Nyman blijvend Minimal Music is gaan heten, hoezeer die term ook door de meeste makers van die muziek verafschuwd wordt. Minimal Music was een contrarevolutie; een breuk met seriële, atonale klassieke muziek. Minimal Music draaide om zich in je hoofd vastzuigende melodieën en hypnotiserende ritmes. De verschuivingen en variaties in beide waren subtiel, vandaar de naam: minimaal.

Minimal Music was een zeer succesvolle contrarevolutie, met niet de wegbereiders La Monte Young en Terry Riley, maar Philip Glass en Steve Reich als de gevierde mannen. 
Glass is een van de best verkopende klassieke componisten aller tijden en Reich werd twee jaar terug nog uitgeroepen tot grootste levende componist.
Maar, ere wie ere toekomt...
In dit interview met Terry Riley kan u kennis maken met één der belangrijkste pioniers uit de 20ste Eeuw voor de minimalistische muziek.

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag  speelde de onvermoeibare pleitbezorgers van nieuwe muziek ; het internationaal vermaarde Kronos Quartet twee zomers geleden een concert,  met uitsluitend composities van zijn hand waarvan u er hierna ééntje kan beluisteren.

[endtext]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten