Kiss of the Spider woman - Chita Rivera

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2011/08/kiss-of-spider-woman-chita-rivera.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=60WEpHWaFKUendofvid [starttext]

Het verhaal van deze musical is gebaseerd op "El Beso de la Mujer Araña", een roman van Manuel Puig.

De kus van de spinvrouw of "Kiss of the Spider Woman" onderzoekt de complexe relatie tussen twee mannen die samen de cel delen in een Argentijnse gevangenis. De ene is, een homosexuele decorateur, veroordeeld wegens poging tot aanranding van een minderjarige die om aan de brutaliteit van het gevangenisleven te ontsnappen, zijn dagen doorbrengt met dagdromen over Aurora, een tweederangsactrice.

Zij maakte naam in een B-film uit de veertiger jaren toen ze de rol van de sinistere spinnevrouw vertolkte. Die dagdromen worden echter steeds gecompliceerder wanneer de bewakers hem vragen zijn celgenoot te bespioneren, een politiek activist die gevangen zit omwille van zijn betrokkenheid in de Argentijnse revolutie.

Nadat Kander en Ebb acht nieuwe songs schreven en het originele stuk compleet hadden herwerkt, werd de musical in het St. Lawrence-centrum in Toronto geprogrammeerd met als hoofdrolspelers Chita Rivera, Brent Carver en Anthony Crivello. Diezelfde productie verhuisde vervolgens naar London waar het de 'London Evening Standard Drama Award' voor "Beste Musical" in ontvangst mocht nemen evenals een Tony Award voor de vertolkingen. Mede doordat het nu zo'n hit geworden was werd, Kiss of the Spider Woman uiteindelijk opnieuw opgevoerd in de stad waar het voor het eerst oorspronkelijk als stuk in ontwikkeling werd geprogrammeerd nog voor de definitieve herwerking, namelijk in Newyork. Daar werd het 906 keer opgevoerd in het Broadhursttheater.

Er is ook een gelijknamige film naar dit boek gemaakt, die behoorlijk wat prijzen in de wacht mocht slepen. De hoofdrolspelers waren William Hurt, Raúl Juliá en Sônia Braga.

Een aanrader.


[endtext]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten