Sheherazade opus 35 (deel1/5) - Rimsky Korsakov

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2011/05/sheherazade-opus-35-deel15-rimsky.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=s_pkRH2DZuwendofvid [starttext] Het Symfonisch orkest van Moskou , onder leiding van Arthur Arnold met - Elena Semenova op de viool, laat u hier meegenieten van hun uitvoering van Rimsky Korsakov's Sheherazade in Den Haag.

Sheherazade (Шехерезада in Cyrillisch, Šekherezada in transliteratie), opus 35 is een symfonische suite gecomponeerd door Nikolaj Rimski-Korsakov in 1888. Het wordt gerekend tot het beste van de Russische klassieke muziek en vooral als beste stuk van Rimski-Korsakov zelf.  De kleurrijke orkestratie dompelt u onder in een Oosterse sfeer, die destijds uitstekend paste in de geschiedenis van het tsaristische Rusland.
Sheherazade is gebaseerd op het boek, Vertellingen van duizend-en-één nacht.
Rimski-Korsakov schreef zelf als commentaar bovenaan de partituur : 


"Koning Shahriar was van mening dat alle vrouwen ontrouw waren en had daarom besloten dat al zijn echtgenotes na de eerste nacht moesten worden gedood. Zijn vrouw Sheherazade echter slaagde erin aan dit lot te ontkomen door hem iedere avond, Duizend-en-één nachten na elkaar, een ander verhaal te vertellen. Ze wist de koning zo nieuwsgierig te maken, dat hij haar terechtstelling avond na avond uitstelde, tot hij uiteindelijk besloot er helemaal van af te zien. 
De verhalen die Sheherazade aan de koning vertelde, waren een wondermooie mengeling van oude verzen en liedteksten, gecombineerd met sprookjes en avontuurlijke vertellingen"[endtext]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten