Hongaarse dans n° 1 - van Johannes Brahms

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2011/05/hongaarse-dans-n-1-brahms_17.html[/postlink]
http://www.youtube.com/watch?v=BNSc63MUUpoendofvid [starttext]

Het Békés County Symphonisch Orkest gedirigeerd door Dániel Somogyi-Tóth, brengen hun vertolking van de Hongaarse dans n° 1 van Johannes Brahms.

De Hongaarse dansen (Ungarische Tänze) van de componist Johannes Brahms (ook aangeduid alsWoO 1), zijn een verzameling van 21 dansen voor vier handen op piano. Enkel de nummers 11, 14 en 16 zijn geheel originele composities van Brahms. De overige 'Dansen' zijn dit niet, noch zijn het originele Hongaarse volksliederen afkomstig van zigeuners, zoals vaak wordt aangenomen, maar bewerkingen van bestaande melodieën en thema's die Brahms leerde kennen via zijn vriend, de violist Eduard Reményi die deze deels zelf improviseerde en deels had overgenomen van andere componisten uit de Hongaarse folklore van die tijd. De Hongaarse dansen behoren wel tot Brahms' bekendste werken, waaraan hij een aardige duit verdiende.

Ze ontstonden in de jaren 1858–69 in de oorspronkelijke versie als 'quatre mains' voor de piano. Later maakte hij een transcriptie voor piano solo (twee handen dus) van de eerste 10 dansen. Brahms maakte zelf een transcriptie voor orkest van de dansen nr. 1, nr. 3 en nr. 10 in 1873, die op 5 februari 1874 onder leiding van de componist zelf in Leipzig in première gingen. De overige dansen werden georkestreerd door andere componisten waaronder Antonín DvořákBij sommige Dansen wijkt de toonsoort van de orkestversie af van de oorspronkelijke pianoversie. De bekendste van de Hongaarse dansen is nr. 5 (in fis mineur in de originele versie en g mineur in de orkestversie) die u hier als derde en laatste ten gehore krijgt. De Hongaarse dansen van Brahms vertonen verwantschap met de al even populaire Slavische dansen van Antonín Dvořák en hebben die mogelijk dan ook beïnvloed.


[endtext]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten