Zigeunerweisen - van Pablo de Sarasate door Luka Šulić

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2014/11/zigeunerweisen-van-pablo-de-sarasate.html[/postlink]
http://www.youtube.com/watch?v=eBPIXiBTjDMendofvid [starttext]

Om nog even in de sfeer van voorgaande videoclip te vertoeven hoort u hier de cellist Luka Šulić die "Zigeunerweisen" opus 20 van Pablo de Sarasate - bewerkt voor de cello door Valter Dešpalj - speelt. Srebrenka Polak begeleidt hem op de piano. Dit werk is opgebouwd uit vier delen waarvan de eerste drie in do klein staan en het laatste in la mineur is geschreven. De vier delen zijn achtereenvolgens :

Het Moderato, een virtuoze introductie die met een trage majestueuze energie wordt geopend en vervolgens in een zachtere versie wordt herhaald door de solist.

De Lento is een luguber klinkend traag deel dat echter  improvisatorische kwaliteiten vraagt van de solist, omwille van de moeilijke loopjes en enkele veeleisende bewegingen waaruit het is opgebouwd.

Un poco più lento klinkt dan weer eerder melancholisch om vervolgens over te gaan in 

 Het Allegro molto vivace dat er, zoals u wel zal merken veel levendiger en vanzelfsprekend ook heel wat sneller aan toe gaat.

Hij bracht deze uitvoering ten gehore tijdens een concert voor Japan, dat zoals u zich wellicht nog zal herinneren in 2011 werd getroffen door een zware aardbeving. Het optreden vond plaats in de Lisinski Concert Hall te Zagreb, Kroatië op 28 april van datzelfde jaar.
 [endtext]

2 opmerkingen:

klaproos zei

heerlijke zondagse muziek dauw,
voor als je niks hoeft en alles mag...
kopje koffie onderuit gezackt, ogen dicht,
genietselen maar :-)
dank je wel

DagEnDauw (Dauw) zei

@ klaproos
Dat je nog veel mag genieten Dien, het is je gegund.

- Dauw -

Een reactie posten