Klank van Steen - Tony Di Napoli

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2014/02/klank-van-steen-tony-di-napoli.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=iHtBbDzfNuAendofvid [starttext]

Wie verwacht er uit een steen zoveel klank en resonantie? Ik alvast niet.

Maar deze Tony Di Napoli wèl en neen, hij heeft geen restaurant in New York, maar werd in 1967 geboren in Frankrijk en studeerde beeldhouwkunst en boekbinden in Luik en Brussel. Hij is professor aan de Académie Internationale d’Eté de Wallonie en doceert er in het atelier ‘Sculptures et pierres sonores’. Sinds het prille begin vormt steen de rode draad doorheen zijn werk dat o.a. wordt gekenmerkt door ‘complementaire opposities’ waarbij hij dit duurzame element laat dialogeren met het efemere plantaardige. 
Di Napoli, geboeid door het proces van de creatie, experimenteert graag en combineert hierbij zijn vaardigheden als beeldhouwer met een grote interesse en aandacht voor muziek. Hij ontwikkelde een reeks stenen instrumenten die ook gebruikt worden tijdens concerten en andere voorstellingen. Sinds 2011 maakt hij deel uit van het Ensemble Orchestral de la Freta, een mix van professionele muzikanten en mensen met een handicap die samen musiceren.
Hierboven geeft Di Napoli een staaltje weg van de klankrijkdom die men aan een steen kan ontlokken.
Indien u graag een werk van hem aan den lijve wil "ervaren" kan u zich gaan verwonderen in het "Klankenbos" te Neerpelt - Limburg (B)  waar o.a. zijn "Chaise Résonante" u uitnodigt om plaats te nemen en te luisteren naar de klank van steen.


[endtext]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten