Göbekli Tepe - National geographic documentaire

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2013/11/gobekli-tepe-national-geographic.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=7ceXk_VLQAEendofvid [starttext]

Göbekli Tepe (hangbuikberg of navelberg) is een terp gelegen op de Armeense hoogvlakte een dertiental km ten NO van de stad Şanlıurfa (Turkije) die met zijn circa 11.500 jaar het oudst bekende tempelcomplex ter wereld bevat. Dit bouwwerk dat aanvang nam in het vroege Paleolithicum en enkele millennia later weer onder de aarde verdween heeft een diameter van 300 m en een hoogte van 15 m. Gelegen op het hoogste punt van de bergrug domineerde dit landmerk ooit de hele omgeving. Vanaf de site kan je noord en oostwaarts het grootse Taurusgebergte en Karadağ zien liggen en zuidwaarts de Harranvlakte die zich tot Syrië uitstrekt. Enkel in het westen wordt het uitzicht belemmerd door hoge bergtoppen die Şanlıurfa afsnijden van de Eufraatvallei verder westwaarts.

Vóór het begin van de opgravingen werd de terp die het heiligdom bedekte, als landbouwgrond gebruikt. Generaties van boeren hadden steeds maar weer vervelende stenen weggehaald, ze op grote hopen gestapeld of geprobeerd, wanneer ze te vast in de grond zaten, om ze kapot te slaan. Veel is daarmee uit onwetendheid vernield.

Archeologen begrepen echter dat deze steil oprijzende heuvel niet van natuurlijke oorsprong kon zijn. Rond 1962 ontdekte men er grote, T-vormige pilaren in de grond. De Amerikaanse archeoloog Peter Benedict vermoedde dat ze uit de steentijd stamden.

Sinds 1994 doet het Deutsches Archäologisches Institut, in samenwerking met het museum van Şanlıurfa onder leiding van Klaus Schmidt er opgravingen en onderzoek.
Paleozoölogen en paleobotanici die aan het project meewerken kwamen tot de vaststelling dat de mens bij het ontstaan ervan, nog leefde als jager verzamelaar, dat het heiligdom er dus al stond vóór de mens zich had gevestigd.
M.a.w. dit bouwwerk daterend van minimum 6000 jaar vóór Stonehenge en uit een tijd waarin volgens heersende theorieën de mensheid het wiel niet eens kende, stelt wetenschappers voor nieuwe raadsels.bronnen en meer info leest u hier :
http://www.dainst.org/en/project/goebeklitepe?

http://nl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe
[endtext]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten