Unsquare dance - Dave Brubeck

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2013/05/unsquare-dance-dave-brubeck.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=_yExwkQYcp0endofvid [starttext]


Vandaag 8 mei herdenkt Google de geboortedag van Saul Bass, zoon van Oost-Europese, Joodse immigranten, die het levenslicht zag in de Bronx in 1920. Deze Amerikaanse grafisch ontwerper, verwierf bekendheid met zijn concepten voor titelsequenties van verschillende films - waarvoor hij ooit zelfs een Oscar in de wacht sleepte - maar maakte ook furore met zijn ontwerpen van bedrijfslogo's en filmposters. Iedere ochtend die ik met havermout begin, prijkt onder andere één van zijn ontwerpen op het aanrecht. Inderdaad, ik zweer bij Quaker...

Gedurende zijn veertigjarige loopbaan, werkte Bass voor bekende filmmakers waaronder Alfred Hitchcock, Otto Preminger, Billy Wilder, Stanley Kubrick en Martin Scorsese. Tot zijn meest bekende aftitelingsconcepten behoren o.a. het uitgeknipte animatiefiguurtje van de arm van een heroineverslaafde ontworpen voor Premingers' "The man with the golden arm, de titels die alluderen naar een wolkenkrabber in Hitchcocks' film "North by Northwest", en de titels die samenkomen en weer uit elkaar vallen in Psycho.

Het Bell-logo van AT&T uit 1969 zowel als het globe- logo van 1983 van diezelfde firma; het "jetstream" logo voor United Airlines in 1968 en het "tulp" logo in 1974 voor datzelfde bedrijf, zijn maar enkele van de ontwerpen die aan zijn geest zijn ontsproten. Bass overleed op 25 April, 1996. 

De "doodle" die de "Googlianen" hiervoor speciaal ontwierpen werd tegen achtergrondmuziek gezet van Jazzcomponist Dave Brubeck, geboren in hetzelfde jaar als Bass. Het stuk "Unsquare dance" dat u hierboven kan genieten samen met de oorspronkelijke choreografie, werd volgens Brubeck gecomponeerd tijdens de heentrip van zijn thuis naar de opnamestudios, ergens in 1961 waar het dezelfde dag nog opgenomen werd. 
Geschreven in zevenkwart maat, is het een typisch voorbeeld van Brubeck's aftasten van het metrum. Merk aan het eind ook de speelse verwijzing op naar Laurel en Hardy.


[endtext]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten