Oh Shenandoah - Sissel

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2013/02/oh-shenandoah-sissel.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=W1EG_4IBzbAendofvid [starttext]Sissel is een sopraan afkomstig uit Noorwegen met een kristalheldere stem. Ze kreeg faam door haar bijdrage aan de soundtrack voor de film ' The Titanic' en zong duetten met onder andere Placido Domingo, Charles Aznavour, Taro Ichihara, Bryn Terfel, Jose Carreras, Russell Watson, Kurt Nilsen, Neil Sedaka and Josh Groban.

"Shenandoah" (ook wel "Oh Shenandoah", of "Across the Wide Missouri") is een Amerikaanse folksong, uit de vroege 19de eeuw. De oorsprong van het lied is vrij onduidelijk.

Het ene verhaal vertelt over een zeerover die verliefd wordt op de dochter van een Indianenopperhoofd die de "Chief" vertelt over zijn plannen om diens dochter mee te nemen ver weg over de Missouri naar het Westen.
Een ander gaat over de nostalgie van een pionier die zijn dochter als jonge vrouw bezingt in de vallei van de Shenandoah rivier in Virginia en een derde handelt over een soldaat die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog droomt van zijn thuisland ten Westen van de Missouri in Shenandoah, Iowa (hoewel deze stad 50 Mijl van die rivier ligt verwijderd). 
Soms wordt het lied ook in verband gebracht met de ontsnapping van slaven uit het zuiden.
Waar ook de mogelijke wortels ervan mogen liggen, het wordt wel algemeen beschouwd als het volkslied van de Amerikaanse staat Virginia .
 [endtext]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten