Blue moon /Swing low sweet chariot - Harpo Marx

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2013/01/blue-moon-swing-low-sweet-chariot-harpo.html[/postlink]
http://www.youtube.com/watch?v=ZbL8M3wNxLcendofvid [starttext]

Harpo Marx werd op 23 November 1888 geboren te New York als Adolph Arthur Marx. Hij was een getalenteerd komiek en mimespeler die samen met zijn vier broers bekend werd als de fameuze Marx Brothers. Hij was de tweede zoon van vijf uit het huwelijk van Samuel ‘Frenchie’ Marx met Minnie Schoenberg Marx.
Nadat hij in de publieke school, als achtjarige en enig joods jongetje van de klas een keer te vaak gepest was, stopte hij definitief met het volgen van de lessen.
Harpo en zijn broers, Leonard (Chico), Julius (Groucho), Milton (Gummo) en Herbert (Zeppo) kwamen na talloze bizarre baantjes die ze uitoefenden om bij te dragen in het onderhoud van het gezin, uiteindelijk terecht op de plek waar hun moeder hen al vanaf het begin graag had zien staan; voor een publiek.
In 1910 traden de broers voor het eerst op als The Four Nightingales,  nadat Minnie voor haar tweede oudste zoon een harp had geleased, die hem meteen ook zijn artiestennaam bezorgde.
In 1912 was de zangact van de Marx Brothers geëvolueerd tot een komedieshow die van hen voorgoed sterren zou maken. Omdat zijn overige broers Harpo niet grappig genoeg vonden, legden ze hem op een keer tijdens één van hun shows het zwijgen op. Hoewel er aanvankelijk enorm door beledigd, werd dit de aanleiding voor zijn legendarische mimespel, zijn populaire expressieve gelaatsuitdrukkingen en de toeter als bijhorende gimmick. Hij heeft nadien nooit nog een woord gesproken tijdens zijn optredens.

Harpo acteerde in de jaren twintig en dertig in verschillende films waaronder Animal Crackers, Horse Feathers and Room Service, bereisde de wereld om de Amerikaanse troepen tijdens WO II te entertainen en verzorgde talloze televisieoptredens. In 1936 huwde hij de actrice Susan Fleming met wie hij samen vier kinderen adopteerde. In 1961 verscheen van hem de autobiografie “Harpo Speaks”. Hij overleed drie jaar later, op 76-jarige leeftijd, ten gevolge van complicaties tijdens een openhartoperatie.


[endtext]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten