I can't get started with you - "Von" Freeman (Duke/Gershwin)

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2012/11/i-cant-get-started-with-you-von-freeman.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=LkJnfzWk9EQendofvid [starttext]

Ik weet niet of er nog mensen last hebben van dit verschijnsel, maar wanneer we naar de winter toegaan, krijg ik altijd zo'n zin in Jazz, vandaar deze clip die ik vandaag vond op Youtube.
Het nummer "I can't get started (with you)", is een Ziegfeld follies productie die voor het eerst werd gezongen door Bob Hope in 1936. De tekst werd geschreven door Ira Gershwin op muziek van Vernon Duke. Het was oorspronkelijk voor Judy Canova dat Bob Hope dit lied zong, maar tijdens de opvoering in New York  in 1936 was ze al vervangen door Eve Arden =)


I Can't Get Started (1935)

I've been around the world in a plane
Settled revolutions in Spain
The North Pole I have charted
But can't get started with you

And at the golf course I'm under par
Metro-Goldwyn wants me to star
I've got a house and a show place
But can't get no place with you

You're so supreme
Lyrics I write of you
Dream, dream day and night of you
Scheme, just for the sight of you
But what good will it do?

I've been consulted by Franklin D
Even Gable had me to tea
But now I'm brokenhearted
Can't get started with you

(bridge)

You're so supreme
The lyrics I write of you
Dream, dream day and night of you
Scheme, just for the sight of you
But what good does it do?

I've been consulted by Franklin D
Even Basie had me to tea
But now I'm brokenhearted
Can't get started with youVanaf de 'bridge' ging het lied oorspronkelijk over in mineur, maar toen het een nieuw leven kreeg als themanummer van de band, die de trompettist Bunny Berrigan samen met Benny Goodman en Tommy Dorsey oprichtte in 1937, werden er in tegenstelling de sterren mee uit de hemel gespeeld en ging het aan het eind recht de hoogte in. In die versie verwierf het meteen ook een plaats in de "Grammy hall of fame" en kreeg het zijn populariteit onder jazzliefhebbers. Het werd opgenomen door verschillende vertolkers, waaronder de bekendste; Billy Holliday, Nat King Cole, Ella Fitzgerald en Frank Sinatra. Ook een aantal jazz trompettisten zoals ondermeer Dizzy Gillespie, waagden het om met hun versie Berrigan naar de kroon te steken. 
Na verloop van tijd verschenen ook variaties op de tekst...
Maar hier hoort u het vertolkt door een ander instrument dan de stem of de trompet, door de behoorlijk ondergewaardeerde en inmiddels, in augustus op 88-jarige leeftijd overleden Earl Lavon Freeman - bij zijn selecte groep fans beter bekend als "Vonski" of "Von" Freeman -  tijdens een jamsessie in augustus 1992 hier te lande.  
"Von" Freeman werd op 3 oktober 1923 geboren in Chicago en heeft die stad tijdens zijn leven amper verlaten. Hij is de vader van saxofonist Chico Freeman die, in tegenstelling tot hemzelf, wèl naam heeft gemaakt in de Jazzwereld.
Senior verkoos echter de anonimiteit omdat hij daar ook de voordelen van zag.
Het verhaal doet de ronde dat, toen Miles Davis hem uitnodigde om lid te worden van diens band, hij het telefoontje gewoon onbeantwoord heeft gelaten. Hij genoot van de vrijheid die de obscuriteit hem bood, was eigenzinnig in zijn muziek en had niet de minste ambitie om beroemd te worden. Er waren volgens hem genoeg clubs in Chicago waar hij kon spelen. Zonder geld noch status had hij, op zijn vrouw en vier kinderen na, amper wat te verliezen. Die keuze voor zijn gezin gaf hem als muzikant de vrijheid om te spelen wat hij wou, en dat  deed hij dan ook. "Von" Freeman is een geweldig saxofonist die moeilijk in een hokje te plaatsen valt. Overtuig uzelf door even op Youtube tussen zijn opnames te gaan struinen, u merkt er meteen dat hij een ruim gamma aan muziekstijlen heeft gespeeld. Van ragtime over dixieland, bebop, blues en zelf avant garde... Mocht u hem tot nu toe nog niet aan het werk hebben gehoord, hoop ik dat u alvast net zo erg als ik, van de korte kennismaking met deze veelzijdige jazzsaxofonist hebt genoten. 
[endtext]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten