Willkommen, bienvenue, welcome - Joel Grey

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2012/07/willkommen-bienvenue-welcome-joel-grey.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=PzhihGDXfUgendofvid [starttext]

Cabaret is een Amerikaanse muzikale romantische dramafilm uit 1972 onder regie van Bob Fosse met in de hoofdrollen Liza Minnelli, Michael York en Joel Grey.

Het scenario is een bewerking van de gelijknamige musical uit 1966 van John Kander (muziek) en Fred Ebb (teksten), het toneelstuk I Am a Camera van John van Druten uit 1951 en de semi-autobiografische verhalen uit de bundels, The Last of Mr. Norris (1935) en Goodbye to Berlin (1939) van Christopher Isherwood.

De film kende een groot succes in de bioscopen en werd genomineerd voor tien Oscars waarvan er acht daadwerkelijk gewonnen werden. Ondermeer die voor beste regie, beste muziek, beste cinematografie, beste montage, beste hoofdrolspeelster (Liza Minnelli) en beste bijrolspeler (Joel Grey). Daarnaast kreeg Cabaret ruim twintig andere prijzen toegekend.
Vanwege het culturele, historische en esthetische belang werd hij in 1995 voor conservatie opgenomen in het National Film Registry van de American Library of Congress.

In het Berlijn van de jaren dertig heerst er een economische en politieke crisis. De jonge Amerikaanse danseres Sally Bowles (Liza Minnelli) verdient haar geld als danseres in de Kit-Kat club, waar op het podium alle remmen los gaan. Sally komt in aanraking met een aantal totaal verschillende mannen: een rijke Duitse policitus, een jonge joodse man die met zijn identiteit worstelt, een Engelse schoolmeester en natuurlijk de alwetende Master of Ceremonies gespeeld door Joel Grey die jullie hier meteen ook  verwelkomt.
Veel luisterplezier.
[endtext]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten