La gazza ladra (ouverture) - G. Rossini

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2012/03/la-gazza-ladra-ouverture-g-rossini.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=nDBzi1aHbKYendofvid [starttext]
In de opera 'La gazza ladra'  of de stelende ekster gecomponeerd door Rossini in 1817, steelt een ekster een zilveren lepeltje en wordt een onschuldig dienstmeisje hiervoor ter dood veroordeeld. Dit thema wordt hergebruikt in het Kuifje-album De juwelen van Bianca Castafiore.
U hoort de ouverture uit de opera, vertolkt door het Orchestra dell' Europa Unita onder leiding van Luis Bacalov op 23 December 2009 tijdens een uitzending op Rai 1 in het Auditorium van het Parco della Musica te Rome.

Eksters werden van oudsher beschouwd als ongeluksvogels, verkondigers van dood en rampzaligheid. In de loop der eeuwen duikt de ekster vaak op in verhalen. In een Waalse en Franse sage had de ekster eerst een prachtig verenkleed, maar toen de vogel met de gekruisigde Jezus spotte, werd hij vervloekt en kregen zijn veren de kleuren van de rouw.

Volgens het volksgeloof kunnen eksters het lot voorspellen. Zo zou het slecht weer worden, wanneer ze zich luidruchtiger gedragen dan gewoonlijk. Als ze daarbij ook nog eens in grote getale verzamelen zegt de volksmond dat er een oorlog op handen is.
Eén ekster brengt onheil, twee daarentegen brengen geluk...


*
[endtext]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten