Improvisatie - Butoh danssolo door Yuko Ota

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2011/07/improvisatie-butoh-danssolo-door-yuko.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=-zoWLlp2AtYendofvid [starttext]

Dit is butoh, een naoorlogse dansvorm afkomstig uit Japan.
Butoh (舞踏 Butō?) is een collectieve naam voor een diversiteit aan bewegingen en technieken van dans, voorstellingen, en acts, geïnspireerd op de Akoku-Butoh (暗黒舞踏 ankoku butō?) beweging. 

Het is herkenbaar aan zijn groteske onderwerpen : doorgaans taboes, aan de extreme of absurde omgevingen waar de voorstellingen vaak plaats vinden, en aan de traditioneel met een witgegrimeerd lichaam hypertraag en extreem gecontroleerd uitgevoerde bewegingen zowel met als zonder publiek. Er zijn geen voorwaarden qua stijl aan verbonden, het kan zelfs puur uit een concept bestaan waar niet eens beweging aan te pas komt. Oorspronkelijk was het een kunstvorm die wou afrekenen met de toenmalige dansscène in Japan, die van Hijikata het verwijt kreeg aan de ene kant het Westen te willen imiteren en aan de andere kant het Noh.

Ergens las ik ook de bewering dat het tevens een stille aanklacht wou zijn tegen de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki. 
Tatsumi Hijikata en Kazuo Ohno worden als oorspronkelijk grondleggers ervan naar voor geschoven.

Vanaf de vroege jaren 80, onderging butoh een wedergeboorte ten gevolge van optredens van jonge butoh-gezelschappen buiten Japan. [endtext]Geen opmerkingen:

Een reactie posten