Allegro appassionato - J. du Pré

[postlink]http://dagendauwsnotenbalk.blogspot.com/2011/03/allegro-appassionato-saint-saens-door.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=ib9s5LunvFIendofvid [starttext]

Allegro appassionato van Camille Saint-Saëns door Jacqueline Du Pré

De Engelse celliste, Jacqueline Du Pré werd geboren te Oxford op 26 januari 1945 en stierf te Londen op 19 oktober 1987. 

Ze groeide op in een familie waar muziek belangrijk was. 
Op haar zesde jaar ging zij naar de Violoncello school in Londen. Haar eerste docente was Alison Dalrymple. 


Al gauw nam ze deel aan lokale muziekwedstrijden en behaalde net als haar zus de fluitiste Hilary du Pré de ene overwinning na de andere. 

Van 1955 tot 1961 studeerde zij aan de Guildhall School of Music in Londen, bij de gevierde cellist Wiliam Pleeth die haar ook privélessen gaf . 
In 1960 nam ze deel aan Pablo Casals masterclass in Zermatt in Zwitserland, volgde in 1962 een korte studie bij Paul Tortelier in Parijs en in 1966 bij Mstislav Rostropovich in Rusland. 

Tijdens haar carrière, trad du Pré op met de meest prestigieuze orkesten en dirigenten, waaronder de Berliner Philharmoniker, het London Symphony, het London Philharmonic, het New Philharmonia Orchestra, het BBC Symphony Orchestra, het New York Philharmonic, het Israel Philharmonic en het Los Angeles Philharmonic Orchestra, met dirigenten als Barbirolli, Sir Adrian Boult, Sir Malcolm Sargent, Daniel Barenboim met wie ze later gehuwd is, Zubin Mehta en Leonard Bernstein. 

Du Pré ontving verscheidene fellowships van muziekacademies en ere-doctoraten van universiteiten, als erkenning van haar bijdrage tot de muziek. 
Zij was de eerste en met haar elf jaar tevens de jongste winnaar van de prestigieuze Guilhermina Suggia Award. 
In 1960 won zij de gouden medaille van de Guildhall School of Music in Londen en de Prijs van de Koningin, voor Britse muzikanten. 
In 1976 werd haar de O.B.E. toegekend. 
Tijdens de BRIT Awards van 1977, won du Pré de prijs voor het beste klassieke soloalbum in de afgelopen 25 jaar voor Elgar's Cello Concerto. 
In 1982 werd ze door de Incorporated Society of Musicians tot “Musician of the Year” benoemd. 

Jacqueline du Pré stierf op haar tweeënveertigste aan de gevolgen van M.S.

De film "Hilary and Jacky" (verkrijgbaar op dvd), die het verhaal van de zusjes du Pré vertelt, is een aanrader voor wie graag meer wil weten over het leven van deze beide muzikanten.  [endtext]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten